Beton lijkt misschien onverwoestbaar, maar na jaren van regen, kou en slijtage kan het toch gaan afbrokkelen. Je ziet scheuren, stukjes die loslaten en misschien zelfs roestige plekken. Dat betekent maar één ding, betonrot. Geen paniek, als het niet te ernstig is, kun je het zelf repareren.
Hoe weet je of je betonrot hebt?
Voordat je enthousiast met hamer en beitel aan de slag gaat, moet je zeker weten dat het echt betonrot is. Zie je scheuren, roestvlekken of stukken beton die loskomen? En ligt de wapening bloot? Dan is het hoog tijd om in actie te komen. Hoe langer je wacht, hoe erger het wordt. In dat geval kun je beter kiezen voor je betonrot herstellen door een ervaren vakman, zodat je ook zeker weet dat het op de juiste wijze gebeurt. In het begin lijkt het vaak onschuldig, maar als je te lang wacht, kan de schade enorm zijn en dat geldt ook voor de kosten die je dan moet maken reparatie.
Waarom ontstaat betonrot?
Betonrot begint zodra vocht en zuurstof bij de stalen wapening komen. Roest zet uit en duwt het beton kapot. Soms is het beton niet goed gemengd of is er te weinig dekking over de wapening aangebracht. Ook kunnen scheuren ontstaan door bijvoorbeeld zware belasting, vorst of ouderdom. Vroeger werd er zelfs calciumchloride toegevoegd om beton sneller te laten drogen, maar dat bleek achteraf een ramp voor de levensduur. Heb je het idee dat je balkon wel een opknapbeurt kan gebruiken? Probeer dan om geen zware spullen op het balkon neer te zetten zoals een zware tafel. Het aanschaffen van een balkon bar om te gebruiken als tafel is dan veel verstandiger.
Hoe repareer je betonrot zelf?
Als de schade nog meevalt, kun je het zelf aanpakken. Begin met het weghalen van al het losse beton. Een hamer en beitel werken prima, maar een slijptol maakt het nog makkelijker. Zorg ervoor dat je alle aangetaste stukken verwijdert, zodat je een schone ondergrond hebt om op te werken. De volgende stap is het behandelen van de wapening. Schuur de roest weg met een staalborstel of schuurmachine en breng daarna een speciale primer aan om roestvorming in de toekomst te voorkomen. Vervolgens vul je het beschadigde deel op met betonreparatiemortel en strijk je het netjes glad. Even laten drogen en je beton is weer als nieuw.
Wanneer moet je een expert bellen?
Niet alle betonrot is geschikt voor een doe-het-zelf-aanpak. Is de schade groot of gaat het om een dragende constructie zoals een balkon of fundering? Dan is het slimmer om een specialist in te schakelen. Een expert kan beoordelen hoe ernstig de schade is en welke oplossing het beste werkt. Soms is het nodig om extra versteviging aan te brengen of zelfs een deel van de constructie te vervangen.
Voorkomen is beter dan genezen
Wil je betonrot in de toekomst voorkomen? Zorg dan voor een goede afwatering, zodat water zich niet ophoopt op betonnen oppervlakken. Controleer regelmatig op scheuren en repareer deze meteen. En als je nieuw beton laat storten, kies dan voor een mix van goede kwaliteit met voldoende dekking over de wapening. Met een beetje onderhoud blijft je beton jarenlang sterk en betrouwbaar, zonder dat je straks weer met beitel en reparatiemortel in de weer moet.